U bent hier: Home Nepal Trekking Langtang, Gosaikund en Helambu Langtang, Gosaikund en Helambu

Trekking Langtang, Gosaikund en Helambu

Helambu-trekking

Helambu of Helmu is de streek rond de Malemchi Khola, een zijrivier van de Sunkosi, ongeveer 70km ten noordoosten van Kathmandu. De bevolking bestaat voornamelijk uit sherpa’s die leven van de verbouwing van aardappels. Grootste dorp is Tarke Ghyang (2.560m). De trek door Helambu duurt ongeveer een week tot 10 dagen, afhankelijk van de gekozen route. Vanwege de ligging nabij Kathmandu en de korte duur van de trek is Helambu vooral geschikt voor mensen met weinig tijd.

Deze trekking is niet zo bekend als de tocht naar Mount Everest en biedt niet de spectaculaire uitzichten op de hoogste toppen van de Himalaya. Maar het zachtere klimaat, de prachtige natuur en de vriendelijke en gastvrije sherpa’s maken van Helambu een uitgelezen trekkingsgebied. De trektocht blijft onder de 3.500m, is niet al te zwaar en vereist geen bijzondere uitrusting. In de dorpen is accommodatie aanwezig in de vorm van theehuizen en lodges. Als de passen sneeuwvrij zijn, is het mogelijk Helambu te combineren met een tocht naar de meren van Gosainkunda en een trek door het Langtang-dal.

Het zachte klimaat, de prachtige natuur en de gastvrije sherpa’s make van Helambu een uitgelezen trekkingsgebied Kyangjin Gompa, aan de voet van de Langtang Lirung

Langtang-trek

Het Langtang-dal is een schitterend, hooggelegen gebied ten noorden van Kathmandu. De vallei wordt aan de noordzijde begrensd door de Langtang Himal, met als hoogste top de Langtang Lirung (7.245m). De grootste nederzetting in het dunbevolkte en niet erg ontwikkelde dal is het dorp Langtang. De bevolking bestaat voornamelijk uit Tibetanen en Tamangs, die van akkerbouw leven of de kost verdienen als schaap- en jakherder. Volgens een legende ontdekte een lama die op zoek was naar zijn jak bij toeval de vallei. Na de vondst noemde hij het dal Lang Tang ('volg de jak').

De trek naar Langtang begint bij Dhunche (1.966m) en eindigt bij Kyangjin Gompa (3.840m) aan de voet van de Langtang Lirung. De tocht duurt 10 à 14 dagen. Het pad volgt grotendeels de loop van de rivier de Trisuli en de Langtang Khola en voert door dichte bossen en dorpen naar alpiene jakweiden. De tocht is afwisselend, met een grote verscheidenheid aan landschappen, klimaten en bevolkingsgroepen.

Het Langtang-dal, de meren van Gosainkund en het noorden van Helambu vormen samen het Langtang National Park. Dit park is in 1976 gesticht en is met een oppervlakte van 1.710 km² het op één na grootste natuurreservaat van Nepal. Het kent grote hoogteverschillen. In de lagergelegen bossen leven wilde zwijnen, luipaarden, zwarte beren en muntjaks. Het muskushert bevolkt de hogergelegen regionen. Het reservaat is het domein van 160 vogelsoorten, waaronder talloze fazanten. In Ghora Tabela en Kyangjin (in het park) staan lodges. Elders in de dorpen vindt u theehuizen. Het Langtang-dal ligt in de regenschaduw en kan ook in de moessonperiode bezocht worden.

Langtang National Park Bhariab Kunda, één van de grootste meren van de Gosainkunda

De meren van Gosainkunda

Halverwege het Langtang-dal en Helambu liggen de meren van Gosainkunda. De trek begint in Dhunche en voert door een wisselend landschap in vier dagen naar Tharepati. De eerste twee meren op de route heten Sarasvatikund en Bhairavkund. Het derde meer is Gosainkund (4.298m). Tijdens volle maan in augustus houden duizenden pelgrims hier een festival ter ere van Shiva. De god zou op deze plaats zijn drietand in een bergwand hebben gestoken, waarna drie stromen ontstonden die het Gosainkund-meer vulden. Helaas valt het feest midden in de moessonperiode, een slechte tijd voor een trek. Op het hoogste punt van de tocht, bij de Lauribina-pas op 4.602m hoogte, liggen nog vier meren.

Nepal in het kort

Nepal
Klik op de kaart voor een grotere versie.

Het land Nepal, officieel de Federale Democratische Republiek Nepal, is gelegen in de Himalaya tussen India en China. Nepal heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot voor het begin van de christelijke jaartelling. Het is de geboorteplaats van de Boeddha. Door de ligging van het land heeft het zowel Indiase als Tibetaanse invloeden.

Oppervlakte: Nepal is een Hindoeïstisch koninkrijk begrenst in het noorden door Tibet (China), ten oosten door Sikkim (India) ten zuiden en ten westen door India. Het land is 800 kilometer lang en 200 km breed, zo'n 5x groter dan België.

Geografie: Het grootste deel van Nepal is zeer bergachtig. Van de 10 hoogste bergen in de wereld liggen er 8 in Nepal, waaronder de Mount Everest die aan de grens met China ligt.

Taal: Nepali is de algemene taal die echter door heel wat mensen in de dorpen buiten de Kathmanduvallei niet gesproken wordt. Vele kleinere etnische groepen spreken een eigen taal, meestal afkomstig van het Tibetaans (in de bergen) of van het Hindoe (in de lagere regionen). Steeds meer mensen in de steden spreken wel wat Engels.Stuur naar iemand die geïnteresseerd kan zijn
Asteria Expeditions - Poolexpedities, Reizen buiten het gewone en Lapland bestemmingen